2 sektör yangın yeri gibi: Batık oranı yüzde 70 yükseldi

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Borçlar ve Batık Krediler Artıyor

Son iki yılda ihracat ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörü, borçlar konusunda sıkıntı yaşıyor. Yüksek finansman maliyetleri nedeniyle bu sektörlerin toplam kredi borçları bir yılda yüzde 43.4 artarken, batık kredi tutarı ise yüzde 69 oranında arttı.

2 Ayda 1.6 Milyar TL Batık Kredi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Nisan 2025 itibarıyla “Tekstil ve Tekstil Ürünleri Sanayi” için toplam kredi tutarı bir önceki yıla göre yüzde 43 artarak 601.2 milyar TL’ye yükseldi. Sektörde takibe düşen ve batan toplam borç tutarı ise yüzde 69.6 oranında artarak 13.4 milyar TL’ye ulaştı. Toplam batık kredi borcu 54.4 milyar TL olan imalat sanayi içinde tekstil sektörü, en yüksek takibe düşen kredilere sahip sektör durumunda.

Yılbaşından bu yana görülen verilere göre, özellikle batık kredi tutarında ciddi bir artış yaşanıyor. Ocak 2025’te 11.8 milyar TL olan batık kredi tutarı, Nisan 2025’te 1.6 milyar TL’lik artışla 13.4 milyar TL’ye yükseldi. İstanbul Sanayi Odası’nın İSO 500 araştırmasına göre, Türkiye’nin büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan tekstil şirketlerinin toplam mali borçları da artış gösterdi.

İhracat Ekside, İstihdam Kayıpta

2024 Ağustos’tan bu yana istihdamda düşüş yaşanan tekstil ve hazır giyim sektörü, son verilere göre 1 milyon sınırının altına indi. Mart 2025 itibarıyla bu sektörlerin toplam istihdamı 924 bine gerilerken, ihracatta da kayıplar yaşandı. Ocak-mayıs döneminde yüzde 3.4’lük bir düşüş yaşanan tekstil ve hazır giyim sektörleri, toplamda 10.9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi.

Related Posts

ABD borsalarında jeopolitik gerilim sonrası büyük düşüş!

İran-İsrail geriliminin tırmanması ile New York borsası haftanın son işlem gününde düşüşle kapadı. Öte yandan güvenli liman olarak görülen altının fiyatı ise hızla yükseldi.

İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırılar İstanbul’u vurdu: Borsanın kazandıran ve kaybettiren hisseleri

Borsa İstanbul’un son işlem gününde patlak veren İran-İsrail gerilimi BİST 100 endeksini de sert bir şekilde etkiledi. Bankacılık ve ulaşım sektörü çökerken savunma sanayi hisseleri yükseldi. İşte Borsa İstanbul’un kazandıran ve kaybettiren hisseleri…

Merkez Bankası’nın rezervlerinde toparlanma sinyali

19 Mart haftasında yaklaşık 57 milyar dolar satmak zorunda kalan TCMB’nin rezervleri toparlanmanın beşinci haftasında. Rezervler bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı.

Türkiye’nin en büyük atık kağıt ihracatçılarından biriydi: 65 yıllık şirket konkordato ilan etti

Türkiye’nin en büyük atık kağıt ihracatçılarından biri olan Yürekli Kağıt, konkordato ilan etti.

Son dakika | 600 bin kamu işçisinin gözü kulağı bu tarihteydi! Belli oldu

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini yakından ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde gözler ilk teklifin yapılacağı tarihe çevrilmişti. Konuyla ilgili flaş bir gelişme yaşanırken ilk teklifin yarın yapılacağı bildirildi. TOPLANTI YARIN YAPILACAK …

Japonya’dan ABD’ye kadar pek çok ülkeye ürün satıyordu: Türkiye’deki 32 yıllık şirket iflasın eşiğinde

Japonya’dan ABD’ye kadar pek çok ülkeye ihracat yapan Güven Pres Döküm ve ihracatçı iştiraki GPD Pres Döküm, konkordato talebinde bulundu.