Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

TESİD Başkanı: “Uluslararası Ticarette Yeni Dönem Başlıyor”

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl uluslararası tedarik zincirlerinde ve pazar yapılarında önemli değişiklikler yaşanacağını vurgulayarak, ABD’nin yeni gümrük vergilerinin küresel ticaret için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Tunaoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin, AB ve Vietnam gibi ülkeler için yüksek vergiler açıkladığını hatırlatarak, elektronik sektörünün bu vergilerden muaf tutulmasıyla büyük değişimlerin beklendiğini dile getirdi.

Elektronik sanayi için Türkiye’nin yeni fırsatlar sunacağını söyleyen Tunaoğlu, Türkiye’nin dış ticaret açığının büyük kısmının Çin’e karşı verildiğini ifade ederek, bu durumun Türkiye için bir dönüşüm anlamına geldiğini açıkladı.

“Küresel Üretim Haritası Değişiyor”

Uluslararası elektronik sektöründe yaşanan değişimlere dikkat çeken Tunaoğlu, üretimin büyük ölçüde Uzakdoğu’da yoğunlaştığını belirterek, dünya çip üretiminin ve diğer elektronik ürünlerin çoğunun bu bölgede gerçekleştiğini söyledi.

Pandemi, arz darboğazları ve ticaret savaşları gibi etkenlerin küresel üretim haritasını şekillendirmek zorunda bıraktığını belirten Tunaoğlu, ABD ve AB’nin bu konuda çeşitli tedbirler aldığını açıkladı.

Fırsatları Değerlendirmek İçin Adımlar Atılmalı

Türkiye’nin elektronik üretiminde bölgesel bir merkez olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Tunaoğlu, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmek için belirli adımlar atması gerektiğini söyledi.

Tunaoğlu’nun sıraladığı adımlar arasında Çin’e uygulanan vergilere benzer düzenlemeler yapılması, ticaret anlaşmaları ve yerli üretimin teşviki gibi konular yer alıyor.

TESİD olarak Türk elektronik sanayisini desteklemeye hazır olduklarını belirten Tunaoğlu, Türkiye’nin bu alanda daha güçlü bir konuma gelmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Related Posts

Doğal gaza bir zam daha geliyor

5 Nisan’da elektrik tarifelerinde yüzde 25 fiyat artışına gidilirken, doğal gazdaki yüzde 20 ila 24,2 oranındaki zamlar ise sanayi tipi aboneler ve elektrik üretim santralleri ile sınırlı tutulmuştu. Enerji yönetimi, konut abonelerini de kapsayacak şekilde doğal gaz tarifelerine ciddi bir zam yapmaya hazırlanıyor.

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir