Fosil tarihi değiştirdi: 30 milyon yıl daha önce de yaşıyorlarmış

Avustralya’da 350 Milyon Yıllık Sürüngen Benzeri Hayvan İzleri Keşfedildi

Nature dergisinde yayımlanan son çalışmaya göre, Avustralya’nın Victoria eyaletinde bulunan izler, Karbonifer dönemine, yaklaşık 350 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bu keşif, sürüngen benzeri hayvanların evrim tarihini 30 ila 40 milyon yıl geriye götürüyor.

Flinders Üniversitesi’nden paleontolog Prof. John Long, çalışmanın bir orta yazarı olarak, “Bu, kara üzerinde yürüyen sürüngenlerle ilgili dünyanın en eski kanıtıdır. Evrim sürecinin Kuzey Yarımküre’deki fosillere göre 35 ila 40 milyon yıl daha eski olduğu biliniyordu.” dedi.

Modern sürüngenler, kuşlar ve memelilerle birlikte amniot adı verilen bir hayvan grubuna aittir. Bu omurgalılar, embriyoyu çevreleyen bir koruyucu zar içeren yumurtalarla ürer ve bu sayede suya bağımlılıktan kurtulurlar. Bu özellik, amfibilerle aralarındaki en büyük evrimsel farkı oluşturur.

Amniotların, atalarından yaklaşık 320 milyon yıl önce evrimleştiği düşünülmekteydi. Ancak, 350 milyon yıllık pençeli ayak izleri, bu varsayımı ciddi şekilde sorgulamaktadır.

Uppsala Üniversitesi’nden paleontolog Prof. Per Ahlberg, “Sadece tek bir kaya parçasının, modern dört uzuvlu omurgalıların evrim tarihini sorgulamamıza neden olacak kadar büyük bir etkiye sahip olması şaşırtıcı.” şeklinde açıklamada bulundu.

İzler, uzun parmaklı ve pençeli ayaklara sahip küçük bir yaratığın bıraktığı gibi görünmektedir. Pençeler, erken dönem amniotlarında bulunan bir özellik olduğundan, bu canlının ilkel bir sürüngen olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda keşfedilmiş en eski pençeli ayak izleri olarak da nitelendirilen bu izler, büyük bir öneme sahiptir.

Araştırmacılar, sürüngenlerin Devoniyen döneminin sonlarına doğru evrimleşmiş olabileceğini düşünmektedir. Bu dönem, balık benzeri canlıların karaya çıkmaya başladığı zaman dilimine denk gelmektedir.

Related Posts

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Nurolbank Loryma Cup Yat Yarışları Marmaris’te başladı

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bu yıl 11’inci kez düzenlenen Nurolbank Loryma Cup Yat Yarışları’nda start verildi. ORC-A, ORC-B, ORC-C, ORC-D ve ORC-E sınıfında yarışan yatçılar, ikinci günü serbest gün geçirecek.

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …