Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Orta Oregon’daki Çamur Tabakalarında Elektrik Taşıyan Bakteri Türü Keşfedildi

Elektrik iletimi dendiğinde akla bakır kablolar ve elektronik devreler gelse de, bilim insanları Orta Oregon kıyılarındaki çamur tabakalarında, gövdesi boyunca elektrik taşıyan olağanüstü bir bakteri türü keşfetti. Ca. Electrothrix yaqonensis, santimetreleri bulan ince filamentler oluşturabilen çubuk biçimli hücrelerden meydana geliyor. Filamentlerin yüzey sırtlarında yer alan nikel bazlı iletken lifler, bakterinin elektronları hücreler arası aktarmasını sağlayarak, adeta doğal bir biyolojik tel işlevi görüyor.

Applied and Environmental Microbiology dergisinde yayımlanan araştırma, Ca. Electrothrix yaqonensis’in mikrobiyal elektron transferine evriminin erken safhalarına ait bir dalı temsil ettiğini ortaya koyuyor. Aile ağacının köklerine yakın konumlandırılan bu tür, biyofilm içinde uzun mesafe iletim yapan diğer bakteri cinslerinden yapısal ve genetik olarak ayrışıyor. Bu da mikrobiyal elektriğin evrimsel geçmişine ışık tutuyor.

Doğal elektron transferi ve çevresel uyum

Araştırmacılar, bu bakterinin kirleticileri iyonlarıyla bağlayıp yok etme kapasitesinin, eski sanayi bölgelerinde biyo-arıtım (bioremediasyon) projelerinde de kullanılabileceğini belirtiyor. Kendini yenileyen protein yapısı ve hücresel iletkenliği, geleneksel metal kabloların yerine biyoelektronik sensörler ve yenilenebilir enerji sistemleri geliştirmede ilham kaynağı olabilir. Yağmur suyu veya Dünya’nın hareketiyle tetiklenen mikrobiyal jeneratörler, geleceğin sürdürülebilir enerji çözümlerine kapı aralayabilir.

Bu keşif, hem temel mikro biyoloji hem de çevresel biyoteknoloji alanında yeni araştırma yönlerinin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

Dune Awakening erken erişimde rekorları altüst etti

Bilim kurgu evreninin popüler serilerinden Dune’dan ilham alan ve Funcom tarafından geliştirilen Dune Awakening, erken erişim sürecinde gösterdiği başarıyla dikkatleri üzerine çekti. Steam DB istatistiklerine göre, oyun dün tam sürüm lansmanıyla …

Geleceğin lojistiği! Kargolardan drone hamlesi

Türkiye’nin önde gelen kargo şirketlerinden bazıları, lojistik sektöründe devrim niteliğinde bir adım atarak otonom drone’larla teslimat hizmetine başladı. İlk olarak deneme uçuşlarını başarıyla tamamlayan şirket, artık belirli bölgelerde drone’larla …

Wikipedia, yapay zekâ özetlerini şimdilik rafa kaldırdı

Editörlerin tepki göstermeye başlamasının ardından yapay zeka özetlerine dair yapılan denemeler apar topar durduruldu.