‘Büyük çöküş’! Evrenin sonu için tarih verildi

Evrenin Sonu için Yeni Senaryo: Büyük Çöküş

Cornell Üniversitesi, Shanghai Jiao Tong Üniversitesi ve çeşitli uluslararası kurumların ortak çalışması, evrenin kaderine dair ezber bozan bir senaryo ortaya koydu. Yeni model, Evren’in yaklaşık 7 milyar yıl sonra genişlemeyi bırakıp küçülmeye başlayacağını, nihayetinde ise tüm kütlenin tek bir noktada çökeceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, bu tahmini Dark Energy Survey ve Dark Energy Spectroscopic Instrument gibi büyük gökbilim projelerinden elde edilen verilerle oluşturdu. Şu anda 13,8 milyar yaşında olan Evren’in, tahmini olarak 20 milyar yıl daha varlığını sürdüreceği ifade ediliyor.

“KOZMİK LASTİK BANT” BENZETMESİ

Bu yeni teori, uzun süredir kabul gören “sonsuz genişleme” fikrine meydan okuyor. Modelin temelinde, karanlık enerjinin sabit değil, dinamik bir yapıda olduğu varsayımı yatıyor. Araştırmaya göre, Evren’in genişlemesine neden olan bu gizemli güç zamanla yön değiştirerek küçülmeye neden olabilir.

Bilim insanları, bu senaryoyu açıklamak için ultra hafif bir parçacık olan aksiyonu ve “negatif kozmolojik sabit” kavramını kullanıyor. Buna göre, evren dev bir lastik bant gibi önce genişliyor, ardından elastik gücün galip gelmesiyle tekrar büzülmeye başlıyor.

Yeni modele göre Evren, bugünkü boyutunun yaklaşık yüzde 69 fazlasına ulaştıktan sonra küçülmeye geçecek. Bu süreç yavaş başlayacak ancak sonunda her şey, “Büyük Çöküş” olarak adlandırılan bir olayla tek bir noktaya çökecek.

HENÜZ KESİN DEĞİL, AMA TEST EDİLEBİLİR

Bilim insanları bu modelin henüz kesinleşmediğini ve gözlemlerde büyük belirsizlikler bulunduğunu da vurguluyor. Özellikle negatif kozmolojik sabit gibi bazı varsayımlar henüz kanıtlanmamış durumda. Yine de önümüzdeki yıllarda başlatılacak yeni astronomik projeler, karanlık enerjinin doğasına dair çok daha kesin veriler sunarak bu senaryonun doğruluğunu test etme imkânı sağlayabilir.

Her ne kadar bu çöküş yaklaşık 20 milyar yıl uzakta olsa da, araştırma insanlık tarihindeki en büyük bilinmezlerden birine bilimsel bir açıklama getirme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

Dune Awakening erken erişimde rekorları altüst etti

Bilim kurgu evreninin popüler serilerinden Dune’dan ilham alan ve Funcom tarafından geliştirilen Dune Awakening, erken erişim sürecinde gösterdiği başarıyla dikkatleri üzerine çekti. Steam DB istatistiklerine göre, oyun dün tam sürüm lansmanıyla …

Geleceğin lojistiği! Kargolardan drone hamlesi

Türkiye’nin önde gelen kargo şirketlerinden bazıları, lojistik sektöründe devrim niteliğinde bir adım atarak otonom drone’larla teslimat hizmetine başladı. İlk olarak deneme uçuşlarını başarıyla tamamlayan şirket, artık belirli bölgelerde drone’larla …