‘Görünmez kahraman’la havada dev imza

THY, Rolls-Royce ile İstanbul Havalimanı’nda Dev Motor Bakım Merkezi Kuruyor

Dünyada uçak bakım ve onarım sektöründe öncü olan Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ, dev uçak motoru üreticisi Rolls-Royce ile işbirliği yaparak İstanbul Havalimanı’na en büyük motor bakım merkezlerinden birini kurmak için anlaşma imzaladı. THY Teknik AŞ’nin İstanbul Havalimanı’ndaki hangarında gerçekleşen törende konuşan THY Teknik AŞ Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, bu anlaşmanın Rolls-Royce ile dünyanın en büyük bakım merkezlerinden biri olacak tesisin kurulması için gerçekleştirildiğini belirtti.

2024 yılında 480’e yakın uçakla 85.2 milyon yolcu taşıyarak dünyada üçüncü sırada yer alan THY’nin Türk ekonomisine sağladığı büyük katkıya vurgu yapan Bolat, şu ifadeleri kullandı: “94 bin çalışanımızla 2024’te Türkiye ekonomisine 60 milyar dolara yakın katkıda bulunduk. 18 milyar dolar ihracat geliri ve 9 milyar dolar cari fazla elde ettik. Bu büyüme ivmesinin devam etmesi durumunda, Türk Hava Yolları 2033 yılında 810 uçaktan oluşan daha büyük bir filoya sahip olacak ve Türk ekonomisine 144 milyar dolar katkı sağlayacak.”

THY’nin başarısında birçok kahramanın olduğunu belirten Bolat, bu işin görünmeyen kahramanının THY Teknik AŞ olduğunu vurguladı. Bolat, şunları ekledi: “Şu anda 61’den fazla uçak bakım yerimiz ve 13 hangarımız var. 2033’te ise 25 hangara ve 115 uçak bakım yerine sahip olacağız. Türk Hava Yolları uçaklarının bakımının yanı sıra yüzde 65 oranında yabancı hava yollarının bakımını da gerçekleştireceğiz.”

Yılda 1.5 Milyar Dolarlık Gelir Hedefleniyor

Bolat, THY Teknik AŞ’nin 2024’te 2.2 milyar dolar gelir elde ettiğini ve 2033’te bu gelirin 8 milyar dolara çıkmasını beklediklerini bildirdi. Bu rakamların THY Teknik AŞ’yı dünyanın önde gelen bir bakım, onarım ve revizyon (MRO) şirketi haline getireceğini belirten Bolat, şu açıklamalarda bulundu: “Bu bize dünyanın üçüncü büyük MRO şirketi yapacak. Uçak bakımının yanı sıra motor bakımının da önemli olduğunu belirtmek isterim. İstanbul Havalimanı’nda 2026 yılının ilk çeyreğinde temel atmayı planlıyoruz. Tesisi 2036 yılında tamamlayıp yılda 200 motor bakımı gerçekleştireceğiz. Bu MRO şirketi yılda 1.5 milyar dolar gelir hedefliyor. Bu dev anlaşmayı imzalıyoruz ve bu sadece dışarıdan parçalar getirip emek harcadığımız bir iş olmayacak. Bir kısmını Türkiye’de de yapacağız. Ülkemize büyük bir yatırım olan bu anlaşma 300 milyon dolarlık bir yatırımı içeriyor.”

700 Milyon Dolarlık İhracat Katkısı

İstanbul Havalimanı’ndaki tesis, THY Teknik AŞ’nin Airbus A350 ve Airbus A330neo uçaklarında kullanılan trent XWB-97, trent XWB-84 ve trent 7000 motorlarına kapsamlı bakım hizmeti sunacak. Rolls-Royce’un global havayolu müşterilerine de hizmet verecek olan tesisin, Türkiye ekonomisine anlaşma süresince yıllık ortalama 700 milyon dolarlık bir ihracat katkısı sağlaması hedefleniyor.

image

Dünyada Lider Bakım Merkezi

Rolls-Royce Sivil Havacılık Başkanı Rob Watson, global MRO kapasitelerini 2030’a kadar büyük ölçüde artıracaklarını ve bu anlaşmanın önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, “Kaliteli hizmet sunma amacıyla Türk Hava Yolları Teknik AŞ’yi yetkin, esnek ve dayanıklı uçak bakım merkezleri ağına dahil ediyoruz. Türk Hava Yolları’nın Airbus A350 filosuna da hizmet sunacak bu tesis işbirliğimizi güçlendirecek. Anlaşma, THY Teknik AŞ’nin dünyanın önde gelen sivil havacılık motor bakım merkezlerinden biri olma hedefini gerçekleştireceğimize olan güvenimizi yansıtıyor” dedi.

Related Posts

Bakan Ersoy: 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son 23 yılda toplam 12,3 milyar lira kaynak kullanarak 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdiklerini belirterek, “2002 yılı öncesi 10 yıllık dönemde bu sayı sadece 46 idi. Yaklaşık 130 kat artıştan bahsediyoruz” dedi.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Bankacılık sektörünün mevduatı yükseldi

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

Yabancıdan 1,2 milyar dolarlık satış

Yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta 173,6 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 1,16 milyar dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 30,8 milyon dolarlık ÖST sattı.

Türkiye’nin dev çay firması satılıyor

Türkiye’nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye’deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı.

Coğrafi işaretli Köprübaşı çileği için hareke geçildi: Genç çiftçilere üretim bilgisi, pazarlama danışmanlığı ve fide desteği sunulacak

Coğrafi işaretli Köprübaşı çileği için hareke geçildi: Genç çiftçilere üretim bilgisi, pazarlama danışmanlığı ve fide desteği sunulacak