RTÜK’e ‘gündem dışı rapor’ tepkisi: ‘Hukuk devletlerinde kabul gören bir durum değil!’

RTÜK Toplantısında Beş Medya Kuruluşuna Yaptırımlar Kabul Edildi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 20 Mart 2025 tarihli 2025/12 sayılı toplantısında, toplantının başlamasına 20 dakika kala üyelere gönderilen ve 4 kuruluşa (NOW, Tele 1, Halk Tv ve SZC TV) ilişkin beş ayrı izleme raporunun gündeme alınması “oy çokluğuyla” kabul edildi.

Üst Kurul Üyesi Tuncay Keser, karara karşı oy kullandı ve toplantının ilgili müzakerelerine katılmadı.

Keser, muhalefet şerhinde, Üst Kurul’un çalışma usullerine göre üyelerin toplantı gündeminin en az bir gün önceden bilgilendirilmesi gerektiğini, ancak bu toplantıda gündem değişikliğinin sadece 20 dakika öncesinden bildirildiğini hatırlattı.

Keser, medya kuruluşlarına yüzde 5’e kadar idari para cezası ile 5 kez program durdurma gibi ağır yaptırımlar öngören raporların daha uzun hazırlık ve değerlendirme süresi gerektirdiğini söyledi.

“RTÜK HASSAS VE ÖLÇÜLÜ DAVRANMALI”

Keser, “Gündemde, yayınlarında ihlal olduğu gerekçesiyle izleme raporları bulunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara, ek yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören raporlarla ilgili, sağlıklı ve verimli bir müzakere yapılması için 20 dakikalık hazırlık süresinin yeterli olmadığına kuşku yoktur. Gerekli hazırlık süreci olanağı tanınmayan bir ortamda, nitelikli bir müzakere yapılması mümkün değildir. Hazırlık için yaklaşık ‘20 dakika’ verilen ‘acil’ görüşmelerden, adil sonuç çıkması da mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Karşı oy yazısında Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına da atıfta bulunan Keser, ifade ve basın özgürlüğüne müdahalenin ancak demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun, ölçülü ve son çare olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Üst Kurulun bu tür süreçlerde daha özenli hareket etmesi gerektiğini belirten Keser, “RTÜK’ün yayıncılara yönelik düzenleme ve denetim görevini yürütürken adil, ölçülü ve hakkaniyetli olması gerekir” dedi.

“HUKUK DEVLETLERİNDE KABUL GÖREN BİR DURUM DEĞİL”

Ayrıca Keser, söz konusu medya kuruluşlarına yönelik yaptırımların sıklığına dikkati çekerek bu durumun kamuoyunda RTÜK’ün tarafsızlığına yönelik soru işaretleri doğurduğunu ifade etti.

Keser, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Gündem dışı olarak görüşülmesi istenen raporlar, SZC, Halk TV, NOW ve Tele 1 logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarla ilgilidir ve bu kuruluşlar, son birkaç yılda en fazla yaptırımla karşılaşan kanallardır. Bu durum, yayıncı kuruluşların basın ve ifade özgürlüğü konusunda çok hassas ve adil davranılmadığı algısını doğurmakta, tarafsız olması gereken Üst Kurulun yaptırım kararlarını sorgulanır hale getirmektedir.

Çok sesliliği boğan, yorum ve eleştiri hakkını cendereye alan bu durum sürdürülebilir değildir. Hak ve özgürlüklere keyfi müdahale hukuk devletlerinde ve çağdaş demokrasilerde kabul gören bir durum değildir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin çerçevesini çizdiği demokratik toplum düzeninin gerekleriyle de örtüşmemektedir.”

Related Posts

Ekrem İmamoğlu’ndan çarpıcı belgesel paylaşımı: ’19 Mart Darbesi nasıl yapıldı?’

Silivri’de tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından dikkat çekici bir paylaşım yaptı. İmamoğlu, İBB’ye yönelik operasyonları anlatan belgeseli, “19 Mart Darbesi nasıl yapıldı?” notu ile paylaştı.

İzmir’de DAEŞ operasyonu: 35 gözaltı

Terör örgütü DAEŞ’e yönelik İzmir merkezli dört ilde operasyon başlatıldı. Operasyonda 35 kişi gözaltına alındı.

İstanbul’da 1 Mayıs: 200’den fazla kişi gözaltında

İstanbul’da 1 Mayıs için olağanüstü önlemler alındı, Taksim civarı bariyerlerle çevrildi. Çağdaş Hukukçular Derneği, Taksim’e çıkmak isteyen 200’den fazla kişininin gözaltına alındığını bildirdi.

ABD’de “7 bine yakın çocuğa cinsel istismar” davası: 4 milyar dolar tazminat üzerinde anlaşıldı

ABD’nin California eyaleti Los Angeles County bölgesi, sorumluluğu altındaki çocuk tutukevleri ve koruyucu bakımevlerinde 7 bine yakın çocuğun cinsel istismara uğradığı iddiasıyla açılan davada 4 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Suriye’yi vuran İsrail’den mesaj: Bu bir uyarı

İsrail, Dürzi toplumunu hedef aldığı iddia edilen saldırılar sonrasında Suriye’yi vurdu. Netanyahu, bu saldırının Şam yönetimine bir uyarı olduğunu dile getirdi.

Ankara’da ABD ile önemli toplantı

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında önemli bir toplantı gerçekleşti. İki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Savunma Grubu Toplantısı, Ankara’da yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir