Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Vajinal Enfeksiyonların Kadın Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların (vajinit) kadın sağlığını etkileyen ve sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunu olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Alanbay, vajinal mikrobiyota ve laktobasil bakterilerinin önemine vurgu yaparak, sağlıklı üreme çağında vajinal mikrobiyotanın büyük çoğunluğunun laktobasillerden oluştuğunu belirtti. Bu bakterilerin vajinanın asit ortamını sağlayarak fırsatçı enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağladığını ifade etti.

Vajinanın asit ortamı ve normal vajinal bakteri florasının enfeksiyonlara karşı koruyucu rol oynadığını belirten Prof. Dr. Alanbay, hijyen uygulamalarının önemine dikkat çekti.

‘Sağlıklı Hijyen Alışkanlıkları Önemli!’

Prof. Dr. Alanbay, kadın hijyeni ve genital bakım konusunda yapılan bazı yanlış uygulamalara da değinerek, aşırı yıkanma, vajinal duş yapma ve bazı hijyen ürünleri kullanımının cilt mikro ortamlarını bozabileceğini ve enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti.

Dar giysilerin de genital sağlığı etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Alanbay, özellikle yaz aylarında terlemeyi artırarak enfeksiyon riskini tetikleyebileceğini ifade etti.

‘Sağlıklı Beslenme ve Hijyen Ürünleri Seçimi Önemli!’

Genital hijyen ürünlerinde bulunan alerjen maddelere dikkat çeken Prof. Dr. Alanbay, kokulu sabunlar, kayganlaştırıcılar ve adet pedlerinde kullanılan malzemelerin alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini söyledi. Bu nedenle, vulva temizliğinde cildin fizyolojik pH’ını koruyacak ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Beslenme alışkanlıklarının da vajinit riskini etkilediğini belirten Prof. Dr. Alanbay, yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratların ve yüksek diyet yağı alımının bakteriyel vaginozise bağlı vajinit riskini artırabileceğini ifade etti.

Özetle, doğru ve sağlıklı hijyen alışkanlıklarının yanı sıra beslenme düzenine dikkat etmek, genital sağlığı korumak adına önemli bir faktördür.

Related Posts

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!