Vakıf üniversitelerinde zam krizi: Kayıt ücretleri öğrencileri zorluyor!

Bazı vakıf üniversiteleri, 2025-2026 öğretim yılında kayıt yenileme ücretlerini önemli ölçüde artırdı. Yüzde 50 burslu hemşirelik programında öğrenim gören bir öğrencinin yıllık eğitim ücreti 205 bin liradan 370 bin liraya yükseltildi. Bankacılık bölümünde okuyan bir öğrencinin ücreti 80 bin liradan 150 bin liraya, endüstri mühendisliği bölümündeki ücret ise 130 bin liradan 210 bin liraya çıkarıldı.

Türkiye genelinde, meslek yüksekokulları da dahil olmak üzere toplam 79 özel üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde 800 binden fazla öğrenci eğitim görmektedir. Ancak vakıf üniversitelerindeki yüksek oranlı ücret artışları nedeniyle birçok öğrenci kayıt yenilemekte zorluk çekmektedir.

TAKSİT SAYISI AZALDI

Temmuz 2024’te yayımlanan YÖK kararına göre, özel üniversitelerin ücret artışlarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamasını aşmamaları ve bu artışları resmi internet sitelerinde duyurmaları gerekmektedir. Ancak bazı üniversiteler, ekonomik sebeplerle yüzde 100’e varan artışlar yaparak bu sınırı aşmaktadır.

Eğitimciler, yapılan zamların öğrencilerin eğitim haklarını engellediğine dikkat çekerken, öğrenciler de barınma gibi ek masraflardan kaçınmak için tercih ettikleri vakıf üniversitelerinde eğitim almaya devam etmekte güçlük çektiklerini belirtmektedir. Bazı öğrenciler eğitimlerine ara verme veya kredi çekme düşünürken, bazıları ise kayıt yaptıramayacaklarını ifade etmektedir.

Diğer yandan, bazı vakıf üniversiteleri erken kayıt ödemelerinde taksit sayısını azaltmıştır. Sekiz taksit imkanı altıya indirilen kurumlara rastlanmaktadır.

Related Posts

ABD borsalarında jeopolitik gerilim sonrası büyük düşüş!

İran-İsrail geriliminin tırmanması ile New York borsası haftanın son işlem gününde düşüşle kapadı. Öte yandan güvenli liman olarak görülen altının fiyatı ise hızla yükseldi.

İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırılar İstanbul’u vurdu: Borsanın kazandıran ve kaybettiren hisseleri

Borsa İstanbul’un son işlem gününde patlak veren İran-İsrail gerilimi BİST 100 endeksini de sert bir şekilde etkiledi. Bankacılık ve ulaşım sektörü çökerken savunma sanayi hisseleri yükseldi. İşte Borsa İstanbul’un kazandıran ve kaybettiren hisseleri…

Merkez Bankası’nın rezervlerinde toparlanma sinyali

19 Mart haftasında yaklaşık 57 milyar dolar satmak zorunda kalan TCMB’nin rezervleri toparlanmanın beşinci haftasında. Rezervler bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı.

Türkiye’nin en büyük atık kağıt ihracatçılarından biriydi: 65 yıllık şirket konkordato ilan etti

Türkiye’nin en büyük atık kağıt ihracatçılarından biri olan Yürekli Kağıt, konkordato ilan etti.

Son dakika | 600 bin kamu işçisinin gözü kulağı bu tarihteydi! Belli oldu

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini yakından ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde gözler ilk teklifin yapılacağı tarihe çevrilmişti. Konuyla ilgili flaş bir gelişme yaşanırken ilk teklifin yarın yapılacağı bildirildi. TOPLANTI YARIN YAPILACAK …

Japonya’dan ABD’ye kadar pek çok ülkeye ürün satıyordu: Türkiye’deki 32 yıllık şirket iflasın eşiğinde

Japonya’dan ABD’ye kadar pek çok ülkeye ihracat yapan Güven Pres Döküm ve ihracatçı iştiraki GPD Pres Döküm, konkordato talebinde bulundu.